8 ting du skal vide om kejsersnit!

8 ting du skal vide om kejsersnit!

11. juni 2020 0 Af Line

Det her indlæg er til dig, der har født ved kejsersnit eller skal føde ved kejsersnit! Der findes så mange fordomme, forestillinger og usandheder om at føde ved kejsersnit! Så her får du 8 ting, du skal vide om kejsersnit!

“Kejsersnit er den nemme løsning for rige hvide kvinder, der ikke orker at føde “selv”.” OMG! Den forestilling lever vist i allerbedste velgående og det gjorde den i høj grad også for mig! Jeg tror, at det kom af, at jeg havde læst en bog om at være mor, hvor der var en der skrev, at hun ville vælge kejsersnit så hun knalde dagen efter fødslen. Man skal godt nok ville det der knalderi for at gøre det dagen efter, at ens mave er blevet skåret op! AV for helvede, siger jeg bare! Der er sikkert nogen, der gerne vil vælge kejsersnit, fordi de også har en forestilling om, at det er ligeså nemt (og smertefrit) som kvinden i bogen. Vi skal dog huske på, at kejsersnit redder baby-og kvindeliv hver evig eneste dag verden over. Kejsersnit er derfor sjældent den nemme løsning men oftest den eneste løsning.

“Det gør fucking pisse hamrende ondt i ugerne efter et kejsersnit!” Det var en af de ting, jeg virkelig tog med i mine overvejelser, da jeg skulle vælge imellem planlagt kejsersnit eller at forsøge mig med endnu en vaginal fødsel. Jeg havde læst, at smerterne var sindssyge og der må jeg bare sige ja! Fuck, for helvede! De første uger var så smertefulde og jeg kan stadig få det helt dårligt, når jeg tænker tilbage på hvor ondt det gjorde!

“Det tager lang tid at komme sig ovenpå en kejsersnitsfødsel!” Det var rent faktisk en ting, jeg diskuterede med min jordemoder 2,5 døgn før Zoey kom til verden. Det var også den vigtigste faktor for, at jeg ikke valgte et planlagt kejsersnit. Jeg orkede ikke endnu en træls efterfødselsperiode, hvor jeg ikke rigtig kunne noget! For det tog virkelig lang tid at kunne de helt almindelige ting som at skifte ble, lave mad og gå en kort tur med barnevognen uden smerter. Det var også virkelig hårdt for mig, at jeg igen ikke kunne særligt meget efter fødslen. Det har helt sikkert været værre denne her gang end da jeg bristede meget ved Mollys fødsel! Nu knap 4 måneder efter fødslen kan jeg nærmest alt igen uden smerter.

“Man kan ikke amme, når man har født ved kejsersnit!” Det var en af de påstande, jeg var stødt på flest gange, imens jeg var gravid. Så jeg stressede totalt over at lægge hende til hele tiden, så jeg i hvert fald ville kunne amme på trods af kejsersnit. Siden har jeg mødt og hørt om mange kvinder, der selvfølgelig ammer selvom, at de har født ved kejsersnit. Så jeg bliver vildt frustreret over den måde, der tales om amning efter et kejsersnit. Jo, det er klart, at det er hårdt for kroppen at gennemgå en operation og at mælken derfor kan være længere om at løbe til. Men i stedet for at skræmme burde man så måske i stedet hjælpe os til hvordan vi bedst får gang i amningen efter kejsersnit!

“Din baby bliver syg af at blive født ved kejsersnit!” Uhh. Endnu en af de påstande, der bliver slynget ud af dem, der mener, at en vaginal fødsel er det eneste rigtige! Og de har ret altså til dels i hvert fald. En stor undersøgelse fra 2014 viser, at børn født ved kejsersnit har en øget risiko for en række sygdomme som astma, allergi og tarmsygdomme. Der er to ting i det! Undersøgelsen viser ikke om børnene senere i livet har øget risiko for de her sygdomme, fordi de er født ved kejsersnit eller om de blev født ved kejsersnit netop fordi de allerede var syge på en eller måde.

Den anden ting er, at man ved at børn, der bliver født vaginalt har et bedre immunforsvar, fordi de får de gode bakterier fra fødselskanalen på vej ud. Det gør børn født ved kejsersnit ikke og så alligevel. Hvis der er tale om et akut kejsersnit, hvor man allerede har åbnet sig, så har barnet fået nogle af de gode bakterier. Hvis der er tale om et planlagt kejsersnit, er der nogen, der anbefaler, at man med hånden simpelthen tørrer bakterier fra skeden på baby. Det er dog en procedure, der IKKE anbefales officielt fordi man ikke ved nok om den endnu. Ellers kan man også give baby mælkesyrebakterier blandet med modermælk.

Jeg benægter ikke, at en vaginal fødsel er det bedste for baby, for det er det, hvis omstændighederne tillader det! Jeg ville bare ønske, at diskussionen om det var mindre skræmmekampagne, skyld og skam og mere en hjælpende hånd til de kvinder, der har født deres børn ved kejsersnit! For lad os altid gå ud fra, at alle kvinder vælger den form for fødsel, der er den bedste for dem og deres babyer!

“Et kejsersnit er altid en traumatisk oplevelse!” Jeg havde aldrig tænkt, at jeg kunne stå efter et kejsersnit og ha’ det så godt psykisk. For mig har et akut kejsersnit altid været noget, der måtte være en så voldsom oplevelse, at man ikke kunne blive andet end traumatiseret. Jeg er med på, at de fleste, der får akut kejsersnit er fordi baby eller mor enten er i fare og det vil selvfølgelig altid være en voldsom og måske endda traumatisk oplevelse. Vi behøver bare ikke altid gå ud fra, at et kejsersnit altid er traumatisk og en forfærdelig oplevelse. Jeg har det jo for et eksempel tusind gange bedre når jeg tænker på Zoeys fødsel i forhold til Mollys fødsel. Det skyldes helt sikkert, at jeg frygtede for Mollys liv og derfor er det selvfølgelig en voldsom oplevelse.

“En gang kejsersnit – altid kejsersnit!” Det har været en af de sværeste ting for mig at komme mig over herefter fødslen. Tanken om at jeg måske aldrig igen får lov at føde vaginalt igen. Selvom at jeg godt ved, at der er mange kvinder, der rent faktisk lykkedes med en VBAC (altså en vagnial fødsel efter kejsersnit), så har jeg også bare læst om mange, hvor det ikke lykkedes for.

Rent sundhedsfagligt er der også noget om det – hvis du har fået to kejsersnit, anbefales det, at din tredje fødsel også bliver ved kejsersnit. Det samme gælder, hvis der er mindre end 18 måneder imellem din sidste fødsel og din nuværende terminsdato. De anbefalinger er der, fordi der er en risiko for, at livmoderen kan sprænge under en vaginal fødsel, når man tidligere har født ved kejsersnit. Det ændrer dog ikke på, at det er muligt at føde vaginalt efter kejsersnit. Fx. skulle jeg (hvor årsag til kejsersnit var manglende fremgang under fødslen) have 50-60% chance for at kunne føde vaginalt igen.

“Jeg har ikke født selv!” Vi slutter det vigtigste sted. Der hvor det går allermest ondt. Ideen eller tanken om, at man jo ikke har født selv, når man har født ved kejsersnit. Vi har alle sammen brugt (og måske endda i det her indlæg) talemåden “fået kejsersnit” eller også bliver man spurgt: “Fødte du eller fik du kejsersnit?” Jeg ved, at det fylder rigtig meget for mange, der har født ved kejsersnit. Altså den der ide om, at hvis man ikke helt fysisk selv har presset sin baby ud, så har man ikke født selv eller måske føler man endda ikke, at man er en rigtig mor. FUCK DET!

Da jeg havde allermest ondt i dagene efter fødslen, udbrød jeg en dag til Mathias: “Der er for fucking helvede ikke nogen, der nogensinde skal sige at jeg ikke har født selv. Det er jo ikke Malou (fødselslægen, der tog Zoey ud) der har fucking pisse hamrende ondt nu.” Heldigvis har jeg fra start følt, at det var mig, der fødte men til dig, der måske ikke føler sådan: Det var dig! Dig, der bar dit barn i 9 måneder. Dig, der tog beslutningen om et kejsersnit for at beskytte dit barn eller dit barns mor. Dig, der (måske) havde veer i flere timer. Dig, der (måske) nåede at frygte for dit barns liv. Dig, der kæmpede i dage, uger og måneder med smerter. Dig, der har et 10 cm langt ar henover maven. DU HAR FUCKING FØDT ET BARN!

Hvis du har lyst, kan du læse om da jeg fødte ved kejsersnit lige her.