Mine fødselsplaner

Mine fødselsplaner

6. januar 2020 0 Af Line

Der er næsten gået en måned siden sidste indlæg herfra og det skyldes arbejde, jul og så er der også gået en stor del af tiden med at gøre klar til lillesøster, som vi faktisk næsten er ved at være klar til nu. Det var også på tide for om lidt hedder det 36+0 og så er der kun 4 uger tilbage til termin.

Det betyder selvfølgelig også, at fødslen og tanker om den kommer tættere og tættere på. Jeg har i de sidste mange måneder følt mig som en hovedløs høne, der løber rundt, fordi jeg har forsøgt at forberede så meget som muligt til den fødsel, der venter lige om lidt og som jeg jo ikke aner, hvordan kommer til at gå.

Jeg har googlet (alt for mange) ting som:

“Gør det ondt at få kejsersnit?”

“Erfaring med søskende med til hjemmefødsel?”

“Føde igen efter stor bristning?”

“Doula i Østjylland”

“Hvad kan man selv gøre for at briste mindre?”

Og så har jeg stresset mig selv med en ide om, at jeg skulle øve alle vejrtrækningsteknikker, alle fødestillinger og kunne forudse alle mulige tænkelige (og utænkelige) scenarier for fødslen.

Det hele har føltes meget som at forberede sig til en eksamen, hvor man ved at den nogenlunde kommer til at ligge omkring starten af februar og andet ved man ikke.

Pænt stressende!

Oveni det har jeg heller ikke kunne finde ud af om jeg havde lyst til at føde hjemme eller på sygehuset, så det har været et stor kaos inden i mig.

Så da jeg for nogle gange siden til jordemoder stillede spørgsmålet: “Øhm, hvor sent kan man egentlig beslutte sig for hvor man vil føde henne?”, blev jeg mere end lettet da svaret var: “Når du er ved at føde”!

Og det er hvad jeg har besluttet og som sjovt nok har givet mig både en følelse af ro og komplet tab af kontrol. Jeg kan bare ikke gøre andet, for jeg har brug for at mærke på mig selv i situationen hvad der føles bedst og samtidig er jeg også nødt til at se hvad der trigger mig mindst muligt i forhold til sidste gang og de voldsomme oplevelser, jeg havde der.

Beslutningen om ikke at vælge fødested, før jeg står midt i fødslen, har også været et fripas til at se fødslen an. Jeg kan ikke forudse alt eller øve alle verdens forskellige vejrtrækningsteknikker. Min krop skal nok vide hvad den skal gøre, når fødslen går i gang og min vigtigste opgave er at give den de bedste betingelser ved at (forsøge) at gøre mig klart, hvad en god fødsel er for mig.

Så selvom at jeg gerne vil se det hele an, har jeg alligevel lavet to fødselsplaner, som gerne skulle forebygge nogle af de ubehagelige oplevelser, jeg havde sidste gang.

Da jeg printede dem ud tidligere i dag for at ha’ dem med til jordemoder i morgen, føltes det så utroligt grænseoverskridende. For kan jeg virkelig tillade mig at ha’ sådan en hel liste af “krav” til min fødsel og ja, det kan jeg! Det bliver jeg nødt til, når sidste fødsel var som den var så jeg måske kan undgå nogle af de samme ubehagelige ting som sidst.

Jeg har lavet to fødselsplaner: en for hjemme og en for sygehuset.

Du får dem begge to her, hvis du har brug for inspiration til din egen fødselsplan:

Fødselsplan: Hjemme

Kære Jordemoder 

Min sidste fødsel var en rigtig voldsom og ubehagelig oplevelse for mig, så derfor har jeg lavet en liste med ting, jeg godt kun ønske mig denne her gang, så det bliver en bedre oplevelse for mig! Jeg håber, at du vil gøre hvad du kan for at opfylde mine ønsker i det omfang, som det er muligt alt efter hvordan fødslen udvikler sig! Tak! 

 • Fortæl mig alt hvad der skal ske før det sker. Hellere forbered mig/os for meget end for lidt. 
 • Så få indvendige undersøgelser som muligt!
 • Jeg vil gerne ha’ en aktiv fødsel og undgå at føde liggende på ryggen. 
 • Hvis vi skal overflyttes før baby er ude og der kommer en ambulance, vil jeg gerne støttes af Mathias ud i stedet for af ambulancefolkene. 
 • Jeg vil gerne selv tage imod baby, hvis det er muligt og jeg har overskud til det. Ellers vil jeg gerne være med til det eller så vil Mathias gerne. 
 • Mathias skal klippe navlestrengen
 • Navlestrengen skal være stoppet med at pulsere før den skal klippes over. 
 • Jeg vil gerne undgå at moderkagen rives ud og jeg vil gerne føde den selv. 
 • Jeg vil gerne selv ha’ tid (uden indblanding) lige efter fødslen til at prøve at amme. Jeg skal nok spørge om råd, hvis jeg har brug for det!

Fødselsplan: Skejby

Kære Jordemoder (og andre der måtte læse det her)

Min sidste fødsel var en rigtig voldsom og ubehagelig oplevelse for mig, så derfor har jeg lavet en liste med ting, jeg godt kun ønske mig denne her gang, så det bliver en bedre oplevelse for mig! Jeg håber, at du vil gøre hvad du kan for at opfylde mine ønsker i det omfang, som det er muligt alt efter hvordan fødslen udvikler sig! Tak! 

 • Fortæl mig alt hvad der skal ske før det sker. Hellere forbered mig/os for meget end for lidt. 
 • Husk at snakke til mig og ikke kun om mig til andet personale, der måtte komme ind på stuen i tilfælde af at fødslen ikke går som planlagt. 
 • Hvis du har brug for en pause udenfor stuen (og alt går stille og roligt) har jeg IKKE brug for andet personale i stedet for dig imens. Så vil jeg hellere være alene med Mathias. 
 • Jeg vil helst ikke ha’ kontakt med andet personale end jordemoder og eventuelt jordemoderstuderende, hvis fødslen går som forventet. 
 • Så få indvendige undersøgelser som muligt!
 • Jeg vil gerne opfordres til naturlig smertelindring og prøve forskellige fødestillinger, før jeg bliver spurgt om medicinsk smertelindring og  vestimulerende. 
 • Jeg vil gerne ha’ en aktiv fødsel og undgå at føde liggende på ryggen. 
 • Mathias skal klippe navlestrengen
 • Jeg vil gerne selv tage imod baby, hvis det er muligt og jeg har overskud til det. Ellers vil jeg gerne være med til det eller så vil Mathias gerne. 
 • Baby skal være hos mig så længe som muligt før hun bliver vejet og undersøgt, hvis alt er okay med hende når hun kommer ud. Hvis der er brug for at hun bliver taget væk for at blive undersøgt hurtigt, vil jeg gerne ha’ lov at se hende og at Mathias går med for at være hos hende. 
 • Ingen hue til baby når hun kommer ud, hvis alt er okay med hende og hun skal ligge hos mig. 
 • Navlestrengen skal være stoppet med at pulsere før den skal klippes over. 
 • Jeg vil gerne undgå at moderkagen rives ud og jeg vil gerne føde den selv. 
 • Jeg vil gerne selv ha’ tid (uden indblanding) lige efter fødslen til at prøve at amme. Jeg skal nok spørge om råd, hvis jeg har brug for det!
 • Hvis jeg skal syes, vil jeg gerne ha’ baby tæt på mig imens enten ved Mathias ved siden af eller på mit bryst.