Guide: Sådan er du den perfekte gravid!

10. december 2019 0 Af Line

“Glæder du dig, ikk’?”

Spørgsmålet kommer fra en kvinde, jeg har kendt i et par timer. Snakken er på grund af min gravide mave faldet på fødsler og for tidligt fødte børn.

Mit svar til hendes måske en smule ironiske spørgsmål bliver “Nej, altså jeg havde en ret hård fødsel sidste gang, så jeg frygter faktisk lidt den her fødsel.”

Hendes ansigt falder i den grimasse, jeg har set så mange gange før, når jeg fortæller om Mollys fødsel: lige dele medlidenhed og lige dele skuffelse.

“Men du glæder dig da stadig, ikk’?

Det er tydeligt, at hendes spørgsmål ikke er ironisk mere og at det er meget vigtigt for hende, at jeg altså glæder mig til fødsel og baby.

Måske derfor er mit svar netop “Jo, men jeg fik også en fødselsdepression sidste gang så…”

“Men glæder du dig ikk’?”

Tredje gang er lykkens gang for hende og jeg svarer som den perfekte gravide: “Jo, jeg glæder mig i hvert fald helt vildt til at møde hende og se hvem hun er!”

Og det er også sandheden. Jeg glæder mig til at få min lille baby i armene.

Men jeg har svært ved at forstå hvordan hun kan ha’ så stort et behov for hvad og hvordan jeg glæder mig til at føde og blive mor igen!

Efter den lidt mærkelige oplevelse gik det op for mig, at det er et gennemgående tema, når man er gravid: folks eller samfundets forventninger til en gravid. Og jeg synes faktisk, at det er hårdt for til forskel for de 1000 forventninger, gode råd og misforstået omsorg, der hører med til spædbarnstiden, så kan jeg ikke “dele” det her forventningspres med Mathias. Det er mig, min krop og mit sind, der hele tiden 100% er skydeskive for vores samfunds forventninger til mig som gravid!

Så kære dig, der læser det her og enten er gravid eller snart skal være det! Jeg har lavet den ultimative guide til dig, så du kan leve op til alle forventninger og være en perfekt gravid! ? Selv tak!

  1. Kvalme! Bare lad vær med at ha’ det! Der er INGEN, der gider kigge på dit blege gravide ansigt (efter at have kastet op 3 gange den dag), når nu du burde ha’ den smukkeste glød. Så bare stop med den kvalme!
  2. Hold mund! Ja, jeg ved godt, at du konstant bliver mindet om at du er gravid (fordi det ligesom er din krop) men hold din kæft med at snakke om din graviditet i de første måneder. For ingen gider at høre om, at din lille bitte baby nu er 1,5 cm lang! Til gengæld kan du lige så godt forberede dig på, at det bliver det helt store samtaleemne, når du rammer 3. trimester!
  3. Spis dine vitaminpiller og hold dig fra hvidt brød! De der store ækle piller, som tricker enhver brækrefleks bare du kigger på dem? De skal ned skal de! HVER DAG! Altså med mindre du vil ha’ et barn med en halv hjerne og fem arme! Og hvidt brød som virker til at være din eneste ven de første måneder? LÆG DET FRA DIG NU! Det er ikke godt. Hverken for dig eller baby!
  4. Tag ikke for meget på! Du må endelig ikke tage mere end 10 kg på og 99% af dem skal sidde fint på din lille gravide mave. For hvem fanden kigge på en strandet hval med (ekstra) dobbelthage og fede fødder?!?
  5. Tag ikke for lidt på! Hader du din baby? For din mave er alt for lille og har du virkelig kun taget 1 kg på? SKAM DIG!
  6. Vær som du plejer! Du må ikke og jeg gentager ikke lade dig mærke med, at du er gravid. I hvert fald ikke på en negativ måde! Så ingen bækkenløsning, sygemelding eller crazy hormoner. Nej, ser du! En rigtig kvinde arbejder til den dag hun føder og lader sig ALDRIG mærke negativt af sin graviditet. Og du vil vel gerne være en rigtig kvinde, ikk’?
  7. NYD DET! Uh, ja. Husk nu at nyd det hele også selvom at hele din graviditet har været en “fest” med diverse sjove ting som kvalme og bækkenløsning. Du skal for alt i verden nyde det og selvfølgelig fortælle alle om hvor dejligt det er at være gravid.
  8. “Det går godt” Når folk spørger hvordan du har det, så skal du allerhelst sige: “Jo, det går meget godt. Altså jeg er lidt træt og skal tisse hele tiden men ellers går det godt.” Der er ingen, der gider høre svaret: “Jo, altså fysisk går det godt. Psykisk ikke så godt. Jeg føler mig ensom, utilstrækkelig og så er jeg virkelig bange for at mit underliv bliver ødelagt igen og at jeg får endnu en fødselsdepression.” Trust me! Folk sender dig det sjoveste blik, som havde du lige sagt, at du hader hundehvalpe.
  9. GLÆD DIG! Ja, for helvede. Glæd dig til en fødsel, du ikke aner hvordan ender. Glæd dig til at skulle være nogens mor og stå med det kæmpe store ansvar helt alene! Bare glæd dig også selvom at du ikke ved, hvad du glæder dig til!
  10. Sidst men langt fra mindst! FØD GODT! Det vil sige 1) Fød under 12 timer (du vil vel også, at der skal være plads til andre gravide på fødegangen?!?) 2) HOLD MUND! Du er ved at føde og ikke ved at dø. Det kan du sagtens gøre uden en lyd! 3) Lad nu vær med at skide under fødslen. Det er satme for klamt og jordemoderen (og din kæreste/mand) dømmer dig 110% for evigt og evigt! 4) Hold dit underliv intakt! Vil du virkelig bruge statens penge på, at en læge skal sy dit røvhul sammen igen? Nej, vel? 5) Undgå for alt i verden sugekop og kejsersnit! Igen rigtige kvinder føder jo helt selv! Babys helbred? Mindre (som i meget mindre) vigtigt!