Det sagde du bare ikke! Ting, jeg ikke orker at høre om graviditet, fødsel og livet med små børn!

23. oktober 2019 0 Af Line

Når man bliver gravid, har født og får små børn, kommer der oftest en masse gode råd eller udsagn, som er mere eller mindre irriterende. Nogle udsagn slår andre og jeg har derfor lavet en liste med dem, jeg er allermest træt af at høre på!

 1. “Din mave er da godt nok lille/stor.” og alle andre kommentarer om min gravide krop! Jeg vil rigtig gerne snakke om maven og indholdet af den, men jeg vil gerne være andet end en kødbeholder! De her spørgsmål får mig i stedet til at føle mig som andet en krop men som et menneske: “Det bliver da spændende med en lillesøster!” “Hvad siger Molly til det?” “Er I ved at være klar?” og så det allerbedste men mest enkle: “Hvordan går det med dig?
 2. “Man skal ikke spise for to!” Øh, hvad? Her gik jeg lige og troede at baby havde brug for 2000 kalorier om dagen! ÅH FUCK! Seriøst? Skal vi ikke regne med at 99,9% af alle gravide ved, at de ikke skal spise 4000 kalorier om dagen og at de skal spise nogenlunde fornuftigt?
 3. “Det er ikke en sygdom at være gravid.” HOLD NU KÆFT! Det er helt klart en mand, der har fundet på den sætning. Jeg nævner bare lige bækkenløsning, halsbrand, kvalme, dårlig søvn, opkast, organer, der flytter sig, ømme bryster, vand i kroppen og blodnæse. Så nej, det er ikke en sygdom at være gravid. Det er i stedet en sindssyg tid, der kan være hård på så mange forskellige måder! Det har jeg også skrevet lidt om her.
 4. “Det er helt fantastisk at være gravid!” Jeg er virkelig oprigtigt glad for dem, der har det sådan. Men det er ikke os alle sammen, der har det sådan og det er okay! Vi er hverken dårlige mødre eller kvinder af den grund!
 5. “Vi er gravide.” Nej, mussefar! “HUN ER GRAVID!” Du har seriøst bidraget med en 0,000001 del af forløbet! HOLD MUND og kør så afsted efter hendes seneste cravings!
 6. “Heldigvis får baby jo hvad baby skal ha!” Jeg ved, at det er sagt i omsorg men det taler også ind i noget, der starter allerede i graviditeten nemlig ideen om at så længe baby er okay, så er mor det også. Sådan hænger det ikke sammen! Mere omsorg til mor, tak!
 7. “Det er jo også hårdt for far/partner!” Nu bliver jeg upopulær men jeg ved godt, at det kan være svært og hårdt at være partner til en gravid men altså, det skal ikke tage fokus fra den sindssyge opgave, som den gravide/fødende er i gang med!
 8. “Men kvindekroppen er jo skabt til at føde!” Ja, det er den! Men det er stadig okay at være bange for fødslen, få brug for hjælpemidler under fødslen og ha’ en fødsel, der ikke går som planlagt!
 9. “Har baby det godt?” Det hørte jeg så meget efter fødslen af Molly og alt for få gange, fik jeg spørgsmålet om hvordan det gik med mig på trods af, at det var på grund af mig, at vi var indlagt. Det er ikke rart ikke at føle sig set! Så lad os øve os i også at spørge, hvordan mor har det efter fødslen!
 10. “Heldigvis har baby det jo godt!” Jeg henviser igen til, at en baby, der har det godt IKKE og jeg gentager IKKE er lig med en mor, der har det godt! Og selvom at det er sagt i omsorg, så gør det ondt at få smidt i hovedet, når man som mor IKKE har det godt!
 11. “I har jo heldigvis selv valgt det!” Baby har ikke været ude længe før den her kommer, hvis man brokker sig over manglende søvn eller andet! Og ja, man kan godt vælge ting, som så enten ender med at være hårde eller på en anden måde end man havde troet. Nogle gange er det rart med en smule omsorg i stedet for!
 12. “Det er en fase.” Den hænger meget sammen med den ovenstående og selvom at jeg allerede efter et barn ved, at det er rigtigt, så behøver du ikke fortælle mig det. Det er okay at ha’ ondt af sig selv, når baby ikke vil sove også selvom at det kun er en fase!
 13. Og så slutter vi med klassikeren: “Da du var lille….” og så kommer alle de gode gamle råd fra 80’erne/ 90’erne. Jamen okay, så lægger jeg bare baby på maven og øger hendes risiko for vuggedød med 100.000%! WHUT? Herhjemme besluttede vi ret hurtigt kun at lytte til råd fra folk, hvor det ikke var flere årtier siden, at de havde haft små børn. Det kan spare både vuggedød, børn med tilknytningsproblemer (det var jo sundt for børn at græde i 80’erne) og en helvedes masse andet, som vi heldigvis ved så meget mere om hvordan vi skal undgå i dag!