Det ville jeg gerne ha’ vidst, da jeg havde en fødselsdepression!

4. oktober 2019 0 Af Line

Selvom jeg er så uendeligt taknemmelig og glad for at være gravid igen og jeg slet ikke kan vente med at møde lillesøster i februar, så kan jeg selvfølgelig ikke undgå at være skide bange for, at jeg igen får en fødselsdepression. De kloge siger, at min risiko er øget med 25% denne her gang og selvom, at jeg føler mig meget mere sikker på moderskabet den her gang (det gør alle 2. gangs forældre, vel?) så er 25% alligevel nok til at skræmme mig.

Så udover at jeg gør hvad jeg kan for at give mig selv plads til at føle alt det, der kommer op i de her måneder (som jeg har skrevet om her), har en aftale med sundhedsplejersken allerede her om nogle uger for lige at snakke med hende inden lillesøster kommer, har jeg besluttet at lave det her indlæg med alt det jeg gerne ville have vidst sidste gang. Hvis jeg så får en fødselsdepression, kan jeg finde en smule ro ved det. Og så er den selvfølgelig også skrevet til dig, der er midt i en fødselsdepression lige nu!

Så her kommer de. Alle de ting, jeg gerne ville have vidst, da jeg var midt i min fødselsdepression:

  1. Det er en kæmpe kliche, men det bliver bedre. Det gør det virkelig! Alt virker sort og uoverskueligt lige nu, men det går over og alt bliver godt igen!
  2. Du lærer at være en “almindelig” mor! Det gør du! Du lærer det hele og du bliver glad for at være mor. Som i rigtig rigtig glad!
  3. Din kærlighed til Molly bliver lige så stor, som du kan se, at Mathias’ kærlighed til hende er lige nu! Jeg lover det! Det er okay ikke at elske hende uendeligt lige nu. I skal jo lige lære hinanden at kende. Tro mig! Du kommer til at ligge og kigge på hende, når hun sover og du kommer til at snakke nonstop om, hvor dejlig hun er!
  4. Molly er okay! Hun er ikke bare okay. Hun er en helt almindelig fantastisk 6-årig, der er tryg, glad, nysgerrig, social, grænsesøgende og præcis som hun skal være!
  5. Hey, du tror det ikke! Og det virker som det mest skræmmende i verden, men du kommer til at turde at få et barn til. Ikke bare turde! Du kommer til at glæde dig så uendeligt meget til at være mor igen og du kommer til at tro på, at alt bliver bedre med næste barn!
  6. Jeg ved, at du lige nu er bange for at være alene med Molly bare i nogle timer og ja, jeg ved godt, at du dagligt har angstanfald fordi du er bange for at komme til at skade hende. Så det er vildt (dejligt) at fortælle dig, at du har været alene med Molly i flere dage (!) uden at der skete noget. Faktisk gik det virkelig godt. Det kommer! Vær tålmodig med dig selv!
  7. Det er okay at lytte til dig selv! Sov med hende, lad vær med at tage i mødregruppe og lad hende falde i søvn ved brystet, så du også kan sove. Du ved bedst! For du er hendes mor!
  8. Du er den BEDSTE mor for Molly. Er du perfekt? Nej! Men du gør alt hvad du kan for hende!
  9. Jeres forhold bliver så godt! Hendes tilknytning til dig er præcis som den skal være!
  10. Lad være med at sammenligne dig selv med andre mødre og deres moderskab! Det kommer der aldrig noget godt ud af!

Hvis du har lyst, kan du læse mere om min fødselsdepression lige her.